Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, daha yüksek ve kaliteli verim elde etmek için çiftçilere sertifikalı tohum kullanmaları konusunda uyarılarda bulundu.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Yozgat'ta hububat hasadının tamamlandığını artık çiftçilerin yeni ekim için hazırlıklara yavaş yavaş başladığını belirterek, çiftçilerden ekim döneminde sertifikalı tohumluk kullanmalarını istedi.
Genelde çiftçilerin yıllardan beri ekim yaptıkları ve özelliği bozulmuş tohumları tekrar kullandığını ifade eden Özdemir, "Bu da hem verimi hem de kaliteyi düşürüyor. Sertifikalı hububat tohumluğu, tarımsal araştırma kuruluşları'nda titiz çalışmalar sonucunda elde edilmektedir" dedi.
Ekim yapılırken sertifikalı tohum kullanımının normal tohumluklara göre daha az kullanıldığını belirten Özdemir, "1 dekar araziye kendi mahsulünüzden elde ettiğiniz tohumluğunuzdan 26-27 kiloya kadar ekim yapılırken, sertifikalı hububat tohumluğundan 20-22 kilo ekilmektedir. Sertifikalı hububat tohumluğu, genetik vasfının sağladığı yararların yanında, fazla çimlenip hızlı gelişmesi sonucu yüzde 20-25 verim artışı sağlamaktadır. Bununla birlikte sertifikalı tohumluktan kaliteli ürün alındığı için satış yapılırken daha yüksek fiyatlara satılarak çiftçimiz daha fazla kar yapmaktadır. Çiftçilerimiz sertifikalı tohumluğun fiyatının yüksek olduğundan yakınmaktadır. Ancak sertifikalı tohumluğa verilen desteklerle fiyatlar daha aşağı düşmektedir" diye konuştu.
Sertifikalı tohumluğu devlet tarafından desteklendiğini vurgulayan Özdemir, "Sertifikalı tohumlukta dekar başına 7,5 Lira destek sağlanıyor. Çiftçimiz aldığı sertifikalı tohumluğu ektiği alanın dekar başına 7,5 lirasını geri devletten almaktadır. Biz çiftçimizin daha yüksek verim ve daha kaliteli ürün elde etmeleri için sertifikalı tohumluğu öneriyoruz" şeklinde konuştu.
Sertifikalı tohumluk kullanmak isteyen çiftçiler ise fiyatların yüksek olmasından yakınıyor. Çiftçilerden Fevzi Taşarslan, ürettikleri buğdayın tonunu 620 liraya sattıklarını ancak sertifikalı tohumluğunu tonu ise bin 200 lira civarında olduğunu belirterek,"Devlet bir ton sertifikalı tohumluğa 337 lira oda çiftçiye 863 liraya mal oluyor. Yine fiyat bizim sattığımızın çok üzerinde oluyor. Devletin sertifikalı tohumluk fiyatını ucuzlatması gerekir" dedi
YOZGATIN SESi
Bu haber 5586 defa okunmuştur.