Fiziksel aktivitenin yararlý olduðu çok sayýda yapýlan araþtýrma tarafýnda ortaya kondu. Endorfini artýrarak hastalýklarý önlediði ve stresi düþürdüðü daha önce ortaya çýkan yararlarý arasýnda. Ancak son yapýlan bir araþtýrmada sadece stresi düþürmekle kalmadýðý ayný zamanda gelecek streslere karþý beyni daha dirençli yaptýðý tespit edildi.
Farelerin beyni üzerinde araþtýrma yapan uzmanlar fiziksel aktivitenin onlarýn strese ve anksiyeteye karþý tepkilerini güçlendirdiðini belirtti. Araþtýrmada aktivitenin beyindeki mekanizmalarý güçlendirdiðini ve ateþlemeden nöronlarý önlediðini keþfetti.
Yapýlan deneyde fareler iki gruba ayrýldý. Birinci gruba koþan tekerleðe sýnýrsýz eriþime izin verildi. Diðerine verilmedi. Altý hafta sonra fareler kýsa bir süre soðuk suya maruz býrakýldý.
Araþtýrma sonunda soðuk suyun koþamayan farelerde acil erken genlerde artýþý tetiklediði bulundu. Bu genler nöronlarýn ateþlenmesiyle açýlýr. Fiziksel aktivite ile meþgul olab fare beyinleri engelleyici nöronlarý ile birlikte bu reaksiyonlarý kontrol edebildi. Bu farelerin ayrýca yüksek oranda nörotransmitter GABA salgýladýðý görüldü. GABA'nýn sinirsel heyecaný bastýrmanýn yaný sýra yüksek miktarda protienle de baðlantýlý olduðu belirtildi.
Araþtýrma sonunda daha az aktif bir yaþam tarzýnýn strese ve anksiyeteye yol açtýðý kaydedildi. Araþtýrmayý yapan Elizabeth Gould beynin kaygýlý davranýþlarý nasýl düzenlediðni anlamanýn anksiyete bozukluklarý hakkýjnda potansiye ipuçlarý vereceðini söyledi.
YOZGATIN SESi
Bu haber 8636 defa okunmuþtur.